Palamós
El Cor de la Costa Brava

Els nuclis antics de Palamós i Sant Joan

Palamós, fundat el 1279 per defensar el seu port reial, va néixer com una plaça forta, i no va adquirir un caràcter plenament urbà fins al segle XIX. Les ràtzies violentes, com les que va patir a mans de les forces del pirata turc Barba-rossa l’any 1543, i la pressió de suportar la presència continuada de tropes de diferents banderes, no podien permetre més que un creixement econòmic i demogràfic lent. A partir dels setanta, la dimensió turística del port marca i empeny una nova i fructífera activitat econòmica. El teixit urbà de Palamós es forma a partir de la vila vella, l’eixample industrial, el poble de Sant Joan, el coster i els masos. D’altra banda, el traçat antic del poble de Sant Joan arrenca amb el veïnatge de cases de pagès i d’habitatges menestrals al voltant de la plaça i de l’església. L’annexió de Sant Joan de Palamós al terme municipal es va produir el 1942.

Més informació a www.visitpalamos.cat

El port i la gamba vermella

El port de Palamós ens evoca una història de ressonàncies franceses, turques, angleses o italianes, sempre marineres, que ens explica els orígens i l’evolució de la vila, amb èpoques de gran esplendor. Actualment el port de Palamós és la porta marítima de les comarques de Girona i és el tercer port més important de tota Catalunya en dimensió comercial, pesquera, turística  i cultural. El producte principal de la pesca a Palamós és la preciada gamba vermella (Aristeus antennatus), que una flota especialitzada d’embarcacions porta a la llotja diàriament. La Confraria de Pescadors de Palamós i l'Ajuntament de Palamós impulsen la Marca de Garantia Gamba de Palamós per assegurar l'origen, la traçabilitat i la qualitat del producte, des de la barca fins al consumidor final.

La Fosca i Paratge de Castell

Vorejant la costa cap a llevant en direcció Calella de Palafrugell podem gaudir del camí de ronda que surt de la platja Gran de Palamós. Ens enfilem cap al Pedró i travessant el Port Marina i cala Margarida arribem a la platja de la Fosca, encarada a sud-est i característica per la seva roca negra que divideix la platja en dues meitats. Si continuem pel camí de ronda en trobem el Castell de Sant Esteve de Mar, història dels orígens de Palamós del s.XII-XIII. Més enllà, des de la pineda d'en Gori, avistem les pintoresques casetes de Cala S'Alguer, Bé Cultural d’Interès Nacional, antigues barraques de pescadors del s.XV. Tot seguit arribem a Platja de Castell, un espai natural que s’ha mantingut aïllat i ha conservat, per voluntat popular, la més crua netedat del paisatge. El poblat ibèric de Castell ens permet apropar-nos a les restes arqueològiques del jaciment iber (segles VI aC fins al segle II dC). I entre els penya-segats, la Foradada, pura Costa Brava que ens endinsa en la seva màgia, travessant meravelloses cales; cala Senià, cala Canyers amb la seva font ran de mar, cala dels Corbs i cala Estreta, fins al cap de Planes.

Via verda Palamós-Palafrugell

La via verda que uneix Palamós i Palafrugell, coneguda com la Ruta del Tren Petit, té una longitud de 6 km. El seu traçat transcorre per una part de l’antic recorregut de l’anomenat tren petit que connectava Palamós amb Girona passant per la Bisbal d’Empordà. La via actual travessa els termes municipals de Palamós, Mont-ras i Palafrugell, amb ramals a Vall-llòbrega i a les platges de Castell i la Fosca. Quilòmetres: 6 km la via principal - Ramal de Vall-llòbrega: 0,5 km. - Ramal a platja de Castell: 1 km. - Ramal a Mont-ras: 800 m. - Desnivell: 1% - Dificultat: Mínima.

Més informació a www.viesverdes.cat

La vall de Bell-lloc

Palamós és coneguda com a població costera, i el mar és el seu símbol d'identitat principal, però la realitat és que les muntanyes que envolten la població són tant interessants com la costa. A través del conjunt de senders de la vall de Bell-lloc podreu conèixer aquestes muntanyes i la seva història: el santuari de Bell-lloc i el castell de Vila-romà, que s'alça en un replà del vessant sud del Montagut, anterior al segle XIII. El paisatge palamosí és la combinació harmònica de la plana de l’Aubi, les Gavarres i  la Mediterrània. Les  muntanyes de les Gavarres, incloses dins el Pla d’Espais d’Interès Natural, són  representatives de les serralades costaneres del sistema mediterrani septentrional.

ESDEVENIMENTS

Carnaval
Febrer-març
 
1r Bany de l’any
Diumenge de Pasqua
 
Sant Jordi
23 d’abril
 
Palamós Terra de Mar
Maig
 
Trobada de colles geganteres
Juny
 
Primera nit d’estiu
21 de juny
 
Festa Major
23-24-25-26 de juny
 
Festivitat de la Verge del Carme
Juliol
 
Mostra de l’Havanera Catalana
14 d’agost
 
Christmas Race
Desembre
 
Palamós Sardanista
Juny: Concurs de colles
Juliol: Aplec
Agost: Concert de Sardanes de la Costa Brava

MERCATS I ÀREES COMERCIALS

Mercat setmanal
Dia: Dimarts
Lloc: Avinguda Catalunya
Hora: 8 – 13.30 h
 
Mercat del peix
Dia: Dll - Dv
Lloc: Llotja
Hora: 17 – 20 h
 
Mercat Municipal
Dia: Dll - Ds
Lloc: Avinguda Catalunya
Hora:
Dll-Ds: 8 – 13.30 h
Dv: 17 - 20 h

CAMPANYES GASTRONÒMIQUES

Menú Gamba
Maig a Juliol
 
Fira de la Gamba
Juny
 
Menú Escamarlà
D’octubre a desembre
 
Menú Olla de peix
De febrer a abril
 
Palamós Gastronòmic
Tardor

TELÈFONS D'INTERÈS

Emergències
112

Hospital de Palamós
C. Hospital, s/n
972 600 160

Policia Local
C. Josep Joan, 37
972 602 077
092

Horari Socorrisme Platges
Temporada Alta
de 10h a 20h

Ajuntament
C. Major, 56
972 600 026

Museu de la Pesca
Moll pesquer, s/n
972 600 424

Capitania de Marina
Zona Port, s/n
972 314 070

Port de Palamós
Oficines del port, s/n
972 314 525